Tips nieuwe laptop

5 tips voor het kiezen van een nieuwe laptop

Wanneer je toe bent aan een nieuwe notebook kom je voor een aantal keuzes te staan. Een notebook kies je voor een langere periode, dus het is belangrijk om er goed over na te denken. We helpen je graag met een paar tips om de juiste keuze te maken.

Er zijn natuurlijk tientallen mogelijkheden om uit te kiezen. Om het overzichtelijk te houden geven we telkens twee opties waar je uit kunt kiezen. Onderaan doen we aanbevelingen voor specificaties.

Stel jezelf altijd de vijf volgende vragen:

1. Waar ga ik de notebook het meest gebruiken?

Ben je veel onderweg? Dan is gewicht, afmeting en bouwkwaliteit een belangrijke voorwaarde om rekening mee te houden.

Gebruik je de notebook echter vooral op kantoor dan zijn afmeting en gewicht veel minder van belang.

Samengevat heb je keus uit:

  • Licht, stevig en mobiel.
  • Afmetingen onbelangrijk.

2. Welke software gebruik ik?

Wanneer je je notebook alleen voor van Office, Mail en Internet gebruikt, dan heb je een minder krachtige laptop nodig. Als je vaak foto en videobewerkingen maakt heb je een krachtiger laptop nodig.

Samengevat heb je keus uit:

  • Normaal gebruik voor Word, mail en internet.
  • Zwaar grafisch gebruik

3. Wat voor schijf en hoeveel ruimte heb ik nodig?

Heb je veel of weinig ruimte nodig op je harde schijf? Dat wordt vooral beïnvloedt door de manier waarop je bestanden opslaat.

  • Verwacht je vaak offline te werken (dus zonder opslag in de cloud) en wil je al je bestanden altijd direct beschikbaar hebben, dan is het verstandig om te kiezen voor een grotere harde schijf.
  • Werk je alleen op kantoor en worden de bestanden opgeslagen op een server of in de cloud? Dan kun je een kleinere hardeschijf kiezen.

Samengevat heb je keus uit:

  • Offline werken: grotere hardeschijf
  • Cloud- of servers-slag: Kleinere hardeschijf

Lees hier ons verhaal over de dingen waar je rekening mee moet houden als je in de cloud wil werken binnen een MKB-bedrijf.

Harde schijf: het verschil tussen een HDD en een SSD?

Er zijn meestal twee opties waar je uit kunt kiezen als je een harde schijf kiest: HDD en SSD. Maar wat houdt het precies in?

HDD staat voor Hard Disk Drive. Dit is de beroemde harde schijf waar we al jaren mee werken en die bestaat uit een ronddraaiende magnetisch schijf waarop data kan worden opgeslagen.

Harde schijven hebben over het algemeen een grote opslagcapaciteit en zijn goedkoop. Harde schijven zijn echter wel kwetsbaar voor stoten en vallen en zijn naar hedendaagse maatstaven trager dan zijn moderne broertje de SSD.

SSD staat voor Solid State Disk. Het is dezelfde techniek die in USB sticks en SD kaartjes wordt gebruikt. SSD kennen geen bewegende onderdelen en zijn hierdoor minder gevoelig voor beweging. Ook is dit type harde schijf sneller.

Het nadeel van SSD-schijven is de prijs. Een SSD-schijf met veel ruimte is nog duur. Dit is echter tijdelijk zoals bij alle nieuwe technologie. De prijzen dalen op dit moment al en de verwachting is dat de SSD de HDD op termijn gaat vervangen.

Samengevat heb je keus uit:

  • Veel goedkope opslag, maar iets schadegevoeliger? Kies een Harde schijf (HDD)
  • Supersnelle opslag die tegen een stootje kan? Dan betaal je iets meer en kies je voor een Solid State Drive (SSD).

4. Welk besturingssysteem moet ik kiezen?

Er zijn verschillende besturingssystemen verkrijgbaar. De meest bekende zijn Microsoft Windows en Apple’s Mac OS.

Het kiezen van een besturingssysteem is vaak vooral een kwestie van smaak.

Windows
Het grootste deel van de laptops, ongeveer 85%, is voorzien van Microsoft Windows.

  • Windows is een veilige keuze.
  • Windows draait op vrijwel alle laptops, dus kun je qua budget alle kanten op.
  • Er is veel software verkrijgbaar
  • Er is een ruim aanbod aan leveranciers die ondersteuning kunnen bieden.
  • Omdat zoveel mensen Windows gebruiken heb je meer kans op virussen en malware. Daarom is een goede virusscanner belangrijk.

Mac OS

  • MacOS krijg je alleen als je een laptop van Apple koopt. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem, maar werkt dus alleen op Applecomputers. Die zijn over het algemeen een stuk duurder dan Windowsapparaten.
  • Ook voor MacOS is er een ruim softwareaanbod, hoewel dit veel kleiner is dan voor Windows. Voor service ben je veelal aangewezen op Apple resellers en gespecialiseerde partijen.
  • De samenwerking met andere apparaten (zoals iPhone en iPad) van Apple gaat naadloos.

Samengevat heb je keus uit:

  • Windows: goed betaalbaar, superveel applicaties en veel ondersteuning. Iets meer kans op virussen en malware.
  • Mac OS: goede samenwerking met iPads en iPhones, weinig last van malware en virussen. Iets minder applicaties en ondersteuning. Altijd vast aan Appleproducten, dus vaak duurder.

Onze aanbeveling: als je geen duidelijke reden hebt om voor Apple te kiezen, kies dan veilig en eenvoudig voor Windows.

5. Waar moet ik verder op letten?

Denk bij de aanschaf van een laptop ook aan het beeldscherm, de processor, werkgeheugen en de aansluitmogelijkheden.

Het beeldscherm is een belangrijk onderdeel. Het is goed om hier voor de aanschaf bij stil te staan.

Glanzend of mat?
De eerste keuze die je moet maken is glanzend of mat. Een glanzend scherm ziet er mooi uit maar kan zorgen voor een hinderlijke reflectie. Met name in omgevingen met directe lichtbronnen is het verstandig om een te kiezen voor een mat scherm.

Resolutie
Een andere punt is de resolutie van het scherm. Gebruik je de notebook vooral voor kantoorwerkzaamheden en internet dan is een HD resolutie voldoende.

Voor meer grafische toepassingen zoals fotobewerking of ontwerpen is het verstandig om voor een zo’n hoog mogelijke resolutie te kiezen. Je kunt dan denken aan full HD of een 4K scherm.

De processor, het hart van de computer. Ook hier zul je een keuze moeten maken op basis van het gebruik.

Hierbij geldt: hoe intensiever het gebruik hoe sneller de processor moet zijn. Er zijn twee grote fabrikanten van processoren, Intel en AMD. Al 25 jaar voeren deze strijd bij het vervaardigen van de “beste” processor. Uit ervaring kunnen wij melden dat Intel processoren altijd goed hebben gepresteerd.

  • Een quadcoreprocessor is sneller dan een dualcore processor.
  • Hoe hoger het getal van de processor, hoe sneller hij is.

Werkgeheugen, ook wel RAM genoemd, is het geheugen dat door de notebook wordt gebruikt voor het draaien van de applicaties. Hoe meer werkgeheugen in een laptop, hoe soepeler alles draait.

Werkgeheugen wordt uitgedrukt in GigaBytes. Voor normaal kantoorwerk is 4 GB werkgeheugen voldoende. Voor meer intensieve applicatie is minimaal 8 GB een goede keuze.

Tip: Bekijk de systeemvereisten van de software die je gebruikt. Ga daarbij uit van de aanbevolen vereisten, niet de minimale vereisten.

Aansluitmogelijkheden, dit is zeker de laatste tijd actueel. De trend is dat fabrikanten steeds minder aansluitingen op notebooks leveren om de notebooks dunner en lichter te maken.

Bekijk dus eerste welke apparaten je allemaal wil aansluiten en zoek daar een laptop bij uit.

Veel succes bij het kiezen!
We hopen dat de bovenstaande tips je helpen bij het kiezen van perfect passende notebook. Heb je vragen of twijfel je of je de juiste keuze maakt? Onze deur staat open voor vragen en een goede kop koffie.