Clouddiensten MKB

Clouddiensten: de 5 meestgestelde vragen (voor het MKB)

Clouddiensten zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Bijna iedereen werkt elke dag met een clouddienst. Ook in het MKB zien we een grote toename in het gebruik van clouddiensten. Ondanks deze trend merken wij dat er nog veel onduidelijkheden zijn.

In dit verhaal vind je een overzicht van de 5 meestgestelde vragen die we vaak krijgen over clouddiensten.

1. Als ik kies voor een cloudoplossing, moet ik dan alles in één keer overzetten?

Nee, cloudoplossingen kunnen in een aantal korte stappen worden ingevoerd.

We spreken dan van een hybride inrichting waarbij een deel van de automatisering op locatie blijft en onderdelen worden overgebracht naar de cloud.

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Office 365 voor e-mail, terwijl de rest van je bedrijfssoftware nog op een server binnen je bedrijf blijft. Dit heeft als voordeel dat je ervaring kan opdoen met cloudoplossingen zonder dat je alles in een keer moet verhuizen. Ook hoef je nog geen apparaten weg te doen die nog prima werken en nog niet afgeschreven zijn.

2. Heb ik bij een volledige cloudoplossing nog apparatuur op locatie nodig?

Ja, ook bij een volledige cloudoplossing heb je apparatuur op locatie nodig.

Naast de werkplekken die vanzelfsprekend blijven bestaan heb je bij een cloudoplossing netwerkapparatuur nodig. Je computers moeten natuurlijk verbonden zijn met het internet om verbinding te kunnen maken met de bestanden in de cloud.

De investeringen in apparatuur zullen wél fors afnemen omdat je alleen nog apparatuur nodig hebt om verbinding met internet te maken. Je hebt geen dure servers meer nodig.

3. Zijn mijn gegevens wel veilig in de cloud?

Ja, je gegevens kunnen veilig worden opgeslagen.

Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:
Wanneer je kiest voor een gerenommeerde cloudleverancier zoals Microsoft dan kun je ervan uitgaan dat zij de informatiebeveiliging goed geregeld hebben. Leveranciers zoals Microsoft nemen beveiliging uiterst serieus. Voor hen geldt: zonder goede beveiliging geen gebruikers.
Doordat er gewerkt wordt met Enterprise-oplossingen is het goed mogelijk dat de beveiliging zelfs beter is dan de beveiliging die in de regel beschikbaar is voor MKB ondernemingen.

Technisch weetje:
In het geval van Microsoft wordt informatiebeveiliging gewaarborgd door strakke procedures conform gevestigde standaarden als ISO/IEC, AICPA/SOC en EU-US Privacy Shield.

Goede beveiliging neemt niet weg dat je als ondernemer zelf ook een rol hebt in informatiebeveiliging. Beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt een robuuste kluis hebben maar als je de sleutel naast de kluis bewaart, biedt dit onvoldoende bescherming.

4. Wat zijn de voordelen van Cloud ten opzichte van bestanden op een server binnen het bedrijf?

Wat ons betreft heeft cloud de volgende voordelen ten opzichte van servers:

  • Geen grote investeringen.
    Je hoeft geen grote investeringen te doen in apparatuur, want bestaande apparatuur hoeft niet meer vervangen te worden.
  • Makkelijk schaalbaar
    Het is makkelijk schaalbaar. Een cloudoplossing beweegt mee met de behoeftes van de onderneming. Bij groei is eenvoudig uit te breiden maar ook in het geval van een daling van de bedrijfsomvang kunnen de IT voorzieningen worden aangepast op de nieuwe situatie.
  • Altijd beschikbaar.
    Garanties van 99,995% beschikbaarheid zijn geen uitzondering. Als ondernemer is het prettig te weten je belangrijke bedrijfsprocessen altijd kunnen draaien.
  • Plaatsonafhankelijk werken.
    In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de manier waarop medewerkers werken. Waar vroeger de werkzaamheden veelal binnen de vier muren van het bedrijf werden uitgevoerd, vereist het moderne werken veel meer flexibiliteit. Cloudoplossingen sluiten naadloos aan op deze behoefte.

5. Hoe kan ik bij mijn cloudbestanden als ik geen internet heb?

Maak bijvoorbeeld gebruik van een back-up verbinding.

Als je in de cloud werkt ben je afhankelijk van een goede internetverbinding. De gegevens staan immers niet meer binnen je bedrijf, maar op een server in de cloud.

Daarom is het belangrijk om de juiste voorzieningen te hebben zodat je bedrijf niet stilstaat als er een internetstoring is.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een back-up verbinding inzetten. Dat kan een extra internetverbinding zijn bij een andere provider. Het kan ook een extra 4G-verbinding zijn. Als je verbinding dan wegvalt kun je automatisch worden overgeschakeld naar een back-up verbinding.

Zo creëer je een situatie waarbij de afhankelijkheid van één partij wordt weggenomen.

Meer weten?

De bovenstaande vragen zijn slechts een greep uit de vragen die onze medewerkers regelmatig krijgen en beantwoorden over onze Cloud. Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over de cloud.